Stipendium

För att stödja kvinnors skapande beslutade föreningen på årsmötet 1995 att årligen dela ut ett stipendium. Stipendiet har sedan dess delats ut, för att uppmuntra andra kvinnors skapande, i samband med firandet av Karins födelsedag, alla år utom 1997 och 1999. Föreningens stipendium består av diplom och en penningsumma. Tidigare 5000 kronor, men från och med 2015 är stipendiet på 10 000 kronor.

 

 

Det är vi som är stipendiaterna

En kort presentation av de " tidigare stipendiater " som tilldelats Karin Bergöö Larssons vänners stipendium

Presentationen fram till 2009 är skriven då och sedan efter hand tillkommen och nu lätt reviderad. (2022)
Under åren 2020 och 2021 delades inga stipendier ut p.g.a. Pandemin. Däremot delades det ut två stipendier 2022.

2022 - I år delades det ut två stipendium:
Elin Eriksson och Sofia Lindholm

Juryns motivationer
Elin ägnar sin fritid till att skriva dramatik och regissera teater. Hon är utbildad teaterpedagog och har sedan 18 år regisserat teater och då ofta i samarbete med lokala amatörteatrar. Hennes skapande rör sig ofta om hembygden, om möten mellan dåtiden och nutiden. Elin lyfter gärna fram den lilla människan och de små händelserna och väver in lokalhistoriska skeenden i sina dramer. Bland många produktioner Elin gjort kan nämnas ”I din Skugga”, en berättelse om Karin Bergöö Larsson och Carl Larssons besök i Hallsberg 1889.
Elin är strukturerad och målinriktad i sina projekt och arbetar mest med barn och unga, där hon alltid lyckas få alla ansvarstagande och delaktiga.

Sofia är utbildad inredningsarkitekt och har även vidareutbildat sig inom ljusdesign. Hon är född och uppvuxen i Hallsberg. Akvarellmåleriet som är Sofias fritidssysselsättning, ger henne balans mellan vardagens arkitektjobb, som mestadels sker framför datorskärmen. Hon hämtar inspiration från öppna landskap och sjöar, där man finner både stillhet och mystik. Sofia vill förkovra sig i akvarelltekniken för att kunna utveckla sin egen personliga stil inom abstrakt akvarellmåleri. Hon har goda ambitioner för vidareutbildning och utveckling av sitt måleri, vilket ser lovande ut.

2019 – Detta år gick Karinföreningens stipendium till Lena Bjerfalk och Sofia Medin Lindström.

Lena och Sofia är kusiner och driver förlaget ”Modiga Rut” som ger ut barnböcker. De är båda uppväxta i Svennevad i Hallsbergs kommun.
Förlaget Modiga Rut startade de år 2014. Lena och Sofia skriver dessutom musik och producerar föreställningar om de figurer som förekommer i deras böcker. Se mer HÄR

2018 – Karins stipendium tilldelades i år
Malin Griffiths

Malin har främst fotografi som konstnärligt uttrycksmedel.
Juryns motivering
Med masterexamen i konstnärlig fotografi från Akademin Valand i Göteborg i bagaget och teknisk skicklighet berättar hon i sina bildprojekt tankeväckande och berörande om vår tid och våra mänskliga relationer. Malin deltog i den prestigefyllda tävlingen Ny Nordisk 2014 och vann kandidatklasse.
Naturen är ständigt närvarande som klangbotten i Malin Griffiths projekt. Ibland färgrikt prunkande, ibland som mörk skog, som leder tanken till till folksaga och myt. Ibland enstaka växter. Där är hon i gott sällskap med stipendiets gudmor Karin Larsson.

2017 – Karins stipendium tilldelades i år
Linn Posse

Linn är uppväxt i Hallsberg och gick på Längängskolan
Juryns motivering:
Med stor bredd - teckningar, målningar i olika genrer, arbeten i lera och tryck på textil - utforskar Linn Posse med öppna ögon, empati och humor tonsäkert en myllrande värld av människor i alla åldrar, hundar och allt annat som kommer i hennes väg. Utöver det nära liggande tar hon sig an de stora frågorna. 1 portföljen finns en tankeväckande bildserie om oss och de hotade arterna. Som formgivare åt göteborgska Utrikespolitiska Föreningens tidskrift Utblick Magazine bidrar hon med träffsäkra illustrationer. Alltså en värdig mottagare av Karinstipendiet

2016 års Karinstipendium tilldelades
Annika Blomfeldt

Annica är uppväxt i Östansjö och verksam i Hallsberg. Hon har en åttaårig fullödig musikerutbildning spetsad med examen från Royal Academy Of Music i London på cello med högsta betyget Distinction och omdömet Outstanding om examenskonserten.
Juryns motivering:
Juryn beaktar särskilt Annika Blomfeldts breda register inom musiken. Hon ger egna cellokonserter. Hon är lika välsedd som cellosolist på Kungl. Operan eller hos Filharmonikerna i Stockholm som vid livekonserter med våra främsta namn i den populära genren. Hon är eftersökt som medarbetare av ledande musikproducenter. Annika Blomfeldt är synnerligen väl kvalificerad att motta Karinstipendiet

2015 års Karinstipendium tilldelades
Eva Dahlström Klaesson

Och det tjugonde Karinstipendiet, som  för första gången är på
10 000 kronor, har tilldelats Eva Dahlström Klaesson, Hallsberg.
Motiveringen är:
"Keramik som nytta och konst har följt mänskligheten under hela dess tid. Här och nu avlockar Eva Dahlström ständigt sitt material nya spännande former och uttryck.  Lägg därtill hennes andra fält som språkvårdare samt som redaktör och inspiratör i ett stort antal bokprojekt i länet och vi ser en värdig mottagare av 2015 års Karinstipendium."

2014 års Karinstipendium tilldelades
Stina Bergsten Olovsson och Regina Shoffa Andersson

Diplom och stipendiepengarna.   De senare går till en resa till Paris och en utställning på Svenska klubben. Där medverkar pristagarna med sina alster i utställningen: "En sjö och dess konstnärer" - På franska: "Un lac et ses artistes",  17 konstnärer från Norra Vätterns Bild och form.

Stipendium
Stina Bergsten Olovsson och Regina Shoffa Andersson tar emot stipendierna av kommunalrådet Siw Lunander.

Juryns motivering: "Utan att tumma på kvalitetskrav har juryn i valet mellan högt kvalificerade sökande valt att se stipendiestadgans text om utveckling. Regina Schoffa Andersson och Stina Bergsten Olovsson är i dubbel bemärkelse på väg. Dels inom sitt konsthantverk med bas i skinnhantering från egna får, dels till Paris för inspiration och för att själva ställa ut. På Svenska Klubben deltar de med Norra Vätterns bild och formkonstnärer i utställningen En sjö och dess konstnärer. Utställningen arrangeras av Svenska konstföreningen i Paris."

2013 års Karinstipendium tilldelades
Åsa Persson, Östansjö

Musikestet Karolinska skolan Örebro
Textilt konsthantverk och design Väddö Folkhögskola.
Trädesign och  snickeri av möbler Nyckelviksskolan Lidingö.
Åsa har just börjat på Carl Malmstens universitet eller Carl Malmsten Furniture Studies som det officiella namnet är.
Juryns motivering:
Åsa Persson, 23, från Östansjö började sin kreativa skolning – liksom flera  tidigare karinstipendiater - vid Kulturskolan i Hallsberg och estetprogram på gymnasiet. I Åsas fall musikestetiska programmet vid Karolinska skolan i Örebro.
Juryns motivering:
"Åsas utbildningsväg är målmedveten och spännande, från musiken, till textilt konsthantverk vid Väddö Folkhögskola och vidare till trädesign och möbelsnickeri. Först vid Nyckelviksskolan. Nu har Åsa passerat nålsögat och studerar möbeldesign på universitetsnivå  på Carl Malmsten Furniture Studies på Lidingö."

2012 års Karinstipendium tilldelades
Britten Sjöberg Strömberg från Sköllersta.

Juryns motivering:
"Med ett handarbetsarv efter mormor Ester Sjöberg från Dalarna, och ett eget gesälldiplom som tapetserare som bakgrund, har Britten Sjöberg Strömberg satsat på att utveckla ett sofistikerat hantverk baserat på läder. En kollektion av hennes olika produkter för vardag, fritid och fest visas på Inspire by Britten.se.
Att - med den lantliga svenska trätoffeln som förlaga - presentera en läcker sko anpassad till en brudklänning  är kreativt. I Karins anda skulle man kunna säga."

2011 års Karinstipendium tilldelades
Ellinor Landahl

Juryn: "Vi spår en lysande framtid för Ellinor där man i hennes konstnärliga utövning kan skönja likheter med den stora mode designern Vanja Brunzell, även  hon uppvuxen i Hallsberg. Du visar ett brett konstnärligt kunnande i Din utövning både vad det gäller teknik och design. Ellinor framstår för oss i juryn som en mycket given mottagare av Karin Bergöö Larssons vänners stipendium."

2010 års Karinstipendium tilldelades
Emelye Leffler

Emelye är från Östansjö, Hallsbergs kommun. Hon är verksam i textil, formgivning, måleri i olja och akryl. Priset och diplomet med juryns bedömning , utdelades av kommunalrådet Inga‑Britt Ritzman .

2009 års Karinstipendium tilldelades
Karin Ahlin

Karin Ahlin tilldelades stipendiet ur Marianne Nilssons hand.
Juryns motivering:
"Karin Ahlin har på ett uttrycksfullt sätt kombinerat spännande textila broderier på film i animerad form och lindat in med ord och egen komponerad musik på ett nytt sätt. En komplimenterande konstform till andra uttrycksmedel helt i Karins Bergöö Larssons anda”.

2008 års Karinstipendium tilldelades
Ida M Karlsson

Född 1977. Uppvuxen i Vissberga mellan Kumla och Hallsberg.
"Jag arbetar framförallt med textilen som uttrycksmedel,
Men rör mig mellan både konstnärliga alster och mer användbar inredningstextil. En viktig del är dock att det goda hantverket alltid ligger i fokus och att idén och formgivningen ska vara genomtänkt och välplanerad."
Utbildningar:
Konglige kunstakademiets arkitektskole, Köpenhamn
1999-2000 Grimslövs folkhögskola, Växjö, 2004-2005.
Nyckelviksskolan, Stockholm, 2005-2006.
HV-Skola, Stockholm, 2006-2009.
Utställningar i urval:
Växjö bibliotek, 2005. Alvesta station, 2005. Möbelmässan, Älvsjö, 2006. Formex mässan, Älvsjö 2007.
Vävmässan, Leksand, 2008. Examensutställning, HV-Skola, 2009. Bergööska huset, 2009
Separatutställning, Kumla bibliotek, 2009.

2007 års Karinstipendium tilldelades
Anita Jansson

Anita är född 1948 och utbildad textillärare vid SHU 1970- 1973
Hon arbetar som textillärare i Hallsberg sedan 1981.

Stipendium Utdelning
F.v. Inga-Britt Ritzman, Anita Jansson, stipendiat år 2007 och ordf Ullabritta Pedersen

"Mina bilder syr jag på symaskinen, en blandteknik som består av
applikation, collage och symaskinsbroderi. Materialet som jag använder är linne, siden, bomull, syntetmaterial, metalltyger och papper. I mån av tillgång använder jag drivved till montering och inramning. Motivet är ofta något från naturen: blommor, horisonter, vatten och landskap. Kanske kan det kallas en bilddagbok. Det kan också vara rena fantasibilder med mycket färg."
Utst
ällningar: Fellingsbro, Olshammar, Askersund, Lerbäck och Hallsberg.

2006 års Karinstipendium tilldelades
Marie Håkansson

Utbildning: Universitetsstudier i juni 2009 på möbeldesign
utbildningen vid HDK Steneby i Dals Långed, Dalsland.
Innan dess 2 år möbelsnickeri vid Grebbestads folkhögskola.
"Med trä som grund i mina studier är det oftast i det materialet som mina produkter blir, men vill gärna testa andra material. Material som plast å metall till exempel, passar sig bättre för vissa konstruktioner. Det är detta som gör skapandet mer intressant och det är detta som inspirerar mig."

2005 års Karinstipendium tilldelades
Sara Pettersson

Sara berättar vid utställningen: "Fotografiet kommer från mitt examensprojekt där jag åkte runt i Sverige och fotograferade riksspelmän. Alla musiker jag träffade har fått det åtråvärda Zornmärket i silver för sina musikaliska kunskaper om svensk folkmusik. Zornmärket instiftades av Anders Zorn år 1910 och har sedan dess delats ut till ett tiotal musiker varje år som spelat upp för en speciell jury. Nästa år fyller Zornmärket 100 år och kommer att firas stort på Skansen där den första utdelningen av märket skedde år 1910. På bilden, Eiwor Kjellberg, Järvsö. Riksspelman på fiol."

2004 års Karinstipendium tilldelades
Sara Wessman

Sara  är uppvuxen i Hallsberg. Hon fick stipendiet samma år som hon påbörjade studier på designhögskolan HDK (Högskolan för design och hantverk) vid Göteborgs universitet i Göteborg.
Uttrycksmedel:
Produktdesigner med fördjupande kunskap inom hållbar utveckling och produktformgiving.
Utbildningar:
2007-2009 Masterexamen i Design, inriktning produktdesign. HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Göteborg.
2004-2007 Kandidatexamen i Design, inriktning produktdesign.
HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Göteborg.
2003-2004 FIDU (Förberedande Indusrtidesignutbildning), Hällefors. 2001-2003 Målarlinjen Örebro Konstskola.
1997-1999 F-linjen kvällsutbilding i dans, Örebro.
1996-1999 Estetiska programmet Karolinska skolan, Örebro.
Tidigare utställningar:
2009 Examensutställning, Röhsska designmuseet, Göteborg.
2008 Forska fredag, Röhsska designmuseet, Göteborg.
2008 Stockholm Furniture Fair, HDK:s monter i Greenroom, Stockholm.
2007 Examensutställning kandidat vid HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, Stockholm.
2007 Examensutställning kandidat vid HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborg.
2005 Separatutställning, Hallsberg.

2003 års Karinstipendium tilldelades
Ann-Kristin Eriksson

Ann Christine Eriksson har kallats för Titti sen barndomen. Hon är född 1963 i Örebro. Praktiserade i ca 6 mån hos sömmerska Birgitta Axelsson, Hallsberg.
Utbildning: Kävesta Folkhögskolas konsthantverkslinje, textilt.
"Efter utbildningen gick jag på datorteket. Gick Starta-eget-kurs och öppnade min butik i en drängstuga hemma på gården i december 2004. Började först med eget hantverk, men då det är svårt med enbart hantverk så mognade tanken på att börja med garn", berättar Ann-Kristin.
Utställningar: Kumla bibliotek när Kävestaskolan hade sin årliga utställning. Har därutöver medverkat vid några allmänna utställningar som Bild- och formföreningen anordnat för sina medlemmar.

2002 års Karinstipendium tilldelades
Elaine Strömberg

Elaine Strömberg är född 1970 och uppväxt i Vretstorp.
Jag målar naivt mina fantasier och drömmar i mina figurer. ”Mitt sinnes lekstuga. Jag hoppas att mina bilder ger något: en bra känsla, som kan stanna en stund, en tanke, ett leende", berättar Elaine.

Stipendium Ulrik

Stipendium Elaine
Bilden är från Stipendiaternas utställning 2011 (?)

Studier: Konstnärlig grundutbildning, Oskarshamns fhsk, Målerikonstskolan Kuben, Örebro, Textillinje Kävesta fhsk.
Utställningar: Hallsbergs Bild & Konstförening. Wadköpingsrummet (2002). Galleri Vättern, Askersund. Länets konst, Örebro (2008). Rådhusets Julkalender, lucka nr 16, (2008), Örebro. Vintersalongen ÖBKH 2008.
Har visat bilder i: Tidningen Vår Bostad, på Konstepedimin i Göteborg och turistbyrån och Gallerix i Örebro.

2001 års Karinstipendium tilldelades
Monica Karlsson.

Född: 1950, och uppvuxen i Hallsberg.
Bor och arbetar (2001) i Bittinge, Stora Mellösa.
"Mitt uttrycksmedel är fritt konstbroderi. Jag använder olika material i mina skapelser, och broderar bl.a. bilder, skulpturer och smycken, samt en del kyrklig textil", berättar Monica.
Utbildningar: Vävning med konstsömnad på Virginska skolan i Örebro 1982. Konstbroderi på HV- skolan i Stockholm 2000 – 2003.
Separatutställning: På Galleri Blå i Jönköping 2004.
Samlingsutställningar: Konstfrämjandet 2002 .
Wadköpingsrummet 2003. Konstfrämjandet 2005.
Med Broderiakademin på Länsmuseet i Örebro 2005. Gråbo arbetar museum i Karlskoga 2006.
Krona-Krans vandringsutställning 2006.
Bond-brud 007 vandringsutställning 2007-2009.
Konsthantverkscentrum i Wadköping 2008.
Heagård i Halmstad 2008. Frövifors pappersbruksmuséum 2008.
2:a pris på slöjdföreningens ” Gör Nå’t” 2008

2000 års Karinstipendium tilldelades
Ulla-Carin Grafström

Ulla-Carin är född 1953 i Hallsberg.
Gått på Bergs reklamskola. Studerat på Konstfack, målerilinjen.
Läst lite enstaka kurser på Universitetet i Stockholm.
Lite samlingsutställningar, t ex. Sveagalleriet med Lars Hillersberg m fl. Lite separatutställningar, t ex. Hallsbergs bibliotek, Nationalgalleriet m fl.
Gjort illustrationer till olika tidningar, t ex. ETC, DN m fl. Fått stipendier från Konstnärsnämnden några gånger. Gjort sju animerade filmer 1995-2005. Visat dem på festivaler i Australien, USA, Ukraina, Litauen m fl.
OCH Ulla-Carin har fått en guldbagge för bästa kortfilm 1997.
Håller nu på med en film med arbetsnamnet ”Det kunde varit jag.”

1999 Delades det inte ut något stipendieum

1998 års Karinstipendium tilldelades
Sonja Thyen

Sonja bor (1998) i Hallsberg
Sonja har också fått Hallsbergs kommuns Kulturstipendium.
Fåravel, ullberedning och konsthantverk.

utst_Thyen

1997 Delades det inte ut något stipendieum

1996 års Karinstipendium tilldelades
Eva-Ida Ekström.

Eva-Ida är född 1953. Bor (1996)i Hallsbergs kommun.
Textilutbildning på Capellagården på 70talet.
Eva-Ida Stipendium
Bilden är från Stipendiaternas utställning 2011 (?)

Eva-Ida berättar: "Jag väver bildvävar och målar akvareller. Min utställning 'Tänkvärda vävar' har varit i Skåne som längst. Under min tid på Örebro läns hemslöjd fick jag väva Vasakyrkans altarväv, Sköllersta Kyrkas kormatta mm. Design: Adina Näppi. Nu väver jag egna bilder som åtföljs av en nerskriven tanke."
Eva-Ida är medlem i Norra Vätterns bild o formkonstnärer. Mer info: www.konstiorebrolan.se eller www.nvbof.se. Ibland är tankar så självklara. Att mina tankar skulle vara dina tankar. Så upptäcker man att dina tankar absolut inte är mina. Tankar är tysta - tystnaden måste få höras.

1995 års Karinstipendium tilldelades
Ingela Agger

Ingela är född 1950 i Stockholm och nu (1995) bosatt i Hallsbergs kommun.
Vid utställningen 2009 berättade Ingela: "
Sedan 1994 har mitt bildskapande övergått från den textila bilden till måleri. Tecknandet har alltid varit och är en viktig del i min vardag och i mitt arbete som konstnär. Det är ett skönt sätt att anteckna på, att spara bilder ögat ser, att reflektera. Människan är mitt landskap. Den visar ljus och mörker, rörelse och vila. Den visar närhet och distans. Människan kan vara den vackraste av poesi. För mig är det den vackraste av former att arbeta med i min bildvärld."
Utställningar sedan 1980 på museer, konsthallar och gallerier. Representerad: Statens konstråd, museer, kommuner och landsting. Offentliga uppdrag i textil och skulptur.
Stipendier: Landstingets kulturstipendium, Konstnärsnämndens arbetsstipendium, Sveriges författarfonds arbetsstipendium mm

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Stipendium
Elin och Sofia

.

Modiga rut
Bokomslag till en av förlaget Modiga Ruts böcker


Malin Griffiths

Linn Posse


2017 års stipendiat, Annika Blomfeldt.

Konstnären Karin Bergöö, född i Örebro, uppväxt i Hallsberg, gift med Carl Larsson