Kvinnodagen

Kvinnodagen

Internationella Kvinnodagen i Hallsberg har under ett antal år arrangerats av Föreningen Karin Bergöö Larssons vänner.

– – – – – – – – – – –

Internationella kvinnodagen 2019

Curt Fröberg berättade om Karin Bergöös tid på Konstakademien i Stockholm och om Karins kvinnliga akademikamrater, samt om landskapsmålarkursen i Räfsnäs 1880 och om Karins sommar i badorten Varberg 1881.

 

Här sitter Karin Bergöö på konstakademin och målar.
Bilden är en teckning av Georg
Nordensvan.

foredrag

– – – – – – – – – – –

Församlingsgården 2018

Internationella Kvinnodagen

I år samlades vi den 10 mars i Församlingsgården vid Adventskyrkan i Hallsberg på Afternoon tea eller en kopp kaffe.

Föreläsare var:
ANN-MARIE LENANDER
som berättade om intressanta kvinnor från Viby
och
CURT FRÖBERG
som berättade om Karin och hennes guvernant Anna Morian.
Se också Karinbloggen (Här)

– – – – – – – – – – –

Internationella Kvinnodagen 2017

Föreläsning av
Berit Lindgren

kvinnodagen

Dagen uppmärksammades genom att Karin Bergöö Larssons vänner inbjöd till Afternoon tea på Församlingsgården vid Adventskyrkan i Hallsberg. På programmet stod också en föreläsning av Berit Lindgren som skapat en rad kopior av alla Karins vävda alster på Carl Larsson-gården.

Det var en intressant berättelse
som publiken fick ta del av.

Berit har hela sitt verksamma liv anordnat vävkurser. År 1978 tog intendenten på Carl Larsson-gården kontakt med henne med en förfrågan om hon ville göra kopior av Karins vävnader. ”Kärlekens ros”, draperiet som hänger mellan Carls och Karins sovrum valdes som första objekt. Därefter började en tid med arbete att leta fram rätt material, återskapa rätta färgnyanser och exakta former och storlekar.

Under 20 år arbetade sedan Berit på uppdrag av Carl Larsson-gården med att framställa kopior av Karins verk. Originalen hade med åren blivit blekta. De var också alldeles för värdefulla och stöldbegärliga för att lånas ut till utställningar. Dessutom skulle Carl Larsson-gården under långa tider inte kunna visa dessa verk om de var utlånade.

Det är Berit som gjort kopian av ”De fyra elementen” som finns i Bergöövåningen. Den gjordes 1993, på beställning av Hallsbergs kommun som då inredde rummet i Bergöövåningen där Karins olika konstformer visas.

 

Bild och text,  Annica Fjällstam

– – – – – – – – – –

Och så följer några bilder och ord av Inger Pålsson

Här kommer bilder jag tog på Bergööska huset Hallsberg när Berith Lindgren höll sitt föredrag om arbetet med kopior av Karin Larssons (f. Bergöö) textilier för Carl Larsson-gårdens räkning.

Tack för en fantastiska berättarglädje om det viktiga arbetet med färg, garner, teknik och tålamod med alla vävar.

Inger Pålsson.

Kvinnodagen 2017

Berit Lindgren

Berit

– – – – – – – – – – –

VÄLKOMMEN
TILL
INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

LÖRDAGEN DEN 12 MARS 2016
i
Församlingsgården vid
Adventskyrkan
Hallsberg
Afternoon tea serveras kl 14.00–17.00

Föreläsning av Helle Klein kl 15.00

under rubriken
"kvinnokampen igår och idag"
Fri Entré

Kvinnodagen 2016

Helle Klein, som var chefredaktör på Örebro-Kuriren mellan åren 1990 och 1995 gästade föreningen Karin Bergöö Larssons vänner på Internationella kvinnodagen och pratade jämställdhet.

Helle Klein berättade om kvinnokampen för jämställdhet och rösträtt i allmänhet och om sin släkting Helena Klein, som var chefsläkare på Garphyttans sanatorium 1926-1950 i synnerhet. En kvinna som chefsläkare på den tiden var en sensation.

Vi i Föreningen Karin Bergöö Larssons vänner är glada att hon kunde komma till Hallsberg där församlingshemmets stora sal, Kärleken, snart fylldes till sista plats.

– – – – – – – – – – –

2015

Karinföreningen arrangerar "kvinnodagen"

"After noon tea" och föredrag om skapande kvinnor på välbesökt Kvinnodag .

Karinföreningen firade Internationella kvinnodagen i Församlingsgården på lördagen. En välbesökt tillställning där 70-talet besökare samlades och sorlade runt borden med sina tekoppar.

Föreningens ordförande, Ullabritta Pedersén, hade glädjen att hälsa Kerstin Wickman, konstprofessorn från Konstakademin, välkommen. Kreativa kvinnor inom främst den textila konsten passerade revy i föreläsningen, "Hur kvinnor satts på plats och hur de tagit plats i historien."

En bred exposé över kvinnor, som inte sällan i snålblåst, nått framgångar, skapat forum för textil konst och konsthantverk - t.ex. Slöjdföreningen.

En pionjärgärning var att ta vara på den färgrika svenska folkkonsten och arbeta vidare på den. Alla dessa kvinnor - ofta i egna ateljéer - skapade om de svenska hemmen, likaväl som de offentliga miljöerna. Kring sekelskiftet 1900 sattes tonen av Ellen Key. bl.a. med skriften "Skönhet i hemmet". Vi mötte också kvinnor, som med öga för vardagens arbete i köket, radikalt arbetat fram lättarbetade kök, med mått och detaljer, som ingen karl kunnat komma på.

Kvinnodagen
Mingel under "after noon tea".

KvinnodagenFöreningens ordförande, Ullabritta Pedersén, hälsar
Kerstin Wickman välkommen.

– – – – – – – – – – –

2014 Internationella kvinnodagen

En storartad kvinnodag hos Karinföreningen som firade i Församlingsgården med mycket stor uppslutning . Det serverades Afternoon tea och det bjöds på ett mycket intressant föredrag  av Ingrid Söderberg från Örebro universitet.
Föredraget  "Lovisa, Selma och Karin - tre närkekvinnor - tre märkeskvinnor" handlade om Lovisa Persdotter, Selma Giöbel och Karin Larsson. Vi fick en intressant inblick i deras liv och deras gärning i den textila traditionen.

– – – – – – – – – – –

2013 Internationella kvinnodagen

Ulrik Jansson berättade ur sin senaste bok om Hallsbergs tidiga historia. Denna gången riktas intresset på de kvinnor som hjälpte till att utforma det unga stationssamhället.
Elise Sahlqvist var en framgångsrik ägare och ledare av sin stråhatt-fabrik. Karin, Hilda och Anna Bergöö, fru Lundell och fru Molander var också starka kvinnor i Hallsberg på 1800-talet.
Ulrik berättade om kvinnornas villkor på orten och de individuella portätten.

Karin Bergöö Larssons Vänner bjöd på kaffe och rosenbröd.

– – – – – – – – – – –

2012 Internationella Kvinnodagen

Författaren och journalisten Barbro Hedvall höll en föreläsning kallad "Vår rättmätiga plats" - Om kvinnors kamp för rösträtt. Föreläsningen ägde rum i Adventskyrkans församlingsgård. Föreningen bjöd på kaffe och rosenbröd. Antalet deltagare var mindre än väntat.

– – – – – – – – – – –

2011 Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen firades i ett fullsatt Folkets Hus. Bodil Jönsson gästade oss och höll en föreläsning med rubriken: "Ting tar tid". Med egna ord ger hon oss en kort sammanfattning. "Föreläsningen börjar i Karin Larssons "jag blir så grinig på minuterna". Hon skrev så när hon ville bli färdig med sitt draperi - men samtidigt tyckte att det tog en sådan tid. I och för sig respekterade hon det, men just därför var hon så noga med tiden. I mycket av det hon gjorde investerade hon faktiskt så mycket tid att hennes alster blev tidlösa. Så är det inte så sällan med det omsorgsfullt färdigställda: det blir så tidlöst att varje tid kan uppleva alstren som moderna."

– – – – – – – – – – –

2010 Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen firades med början kl 14.00, i Bergööska Valvet, den 7 mars. Margareta Karlsson och Kerstin Bergman från Ellen Key-sällskapet förde ett samtal med tema "Vad barn behöver enligt Ellen Key?". Vi hade fler besökare än vanligt. Det är glädjande att fler och fler, både kvinnor och män, deltar i firandet av Internationella Kvinnodagen.

– – – – – – – – – – –

2009

Internationella Kvinnodagen 8 Mars firades i Bergööska Valvet med föreläsning av Handarbetets Vänners Skolas rektor, Britt Marie Boulogner, Stockholm, i ämnet ”Pionjärerna på Handarbetets Vänners Skola och lite annat.” Att notera är att fler och fler åhörare kommer till Internationella Kvinnodagen. Medlemmar från Ellen Key-sällskapet var också närvarande.

– – – – – – – – – – –

2008

Internationella Kvinnodagen firades på Bergöö våningen den 8 mars. Intendent, Helena Kåberg, Nationalmuseum föreläste. Temat var ”Skönhet i hemmen, sekelskiftets formdebatt”.
Föreläsningen var ett samarbete mellan Ellen Key-sällskapet och Karin Bergöö Larssons vänner.

Några i styrelsen och arbetsgruppen deltog också i ”Kulturafton på Ellen Keys Strand”, med musik av kvinnliga kompositörer. Det var ett mycket uppskattat arrangemang.

Konstnären Karin Bergöö, född i Örebro, uppväxt i Hallsberg, gift med Carl Larsson