Lite kort om Karin Bergöö

Lite kort om Karin Bergöö kommer här.

Karin föddes den 3 oktober 1859 i Örebro. Hennes pappa, Adolf Bergöö var då handelsman i Örebro med egen butik i sitt nybyggda hus på Stortorget (idag nummer 8). Karins mamma Hilda, född Sahlqvist var dotter till handelsmannen Lars Sahlqvist i Örebro, medan pappan var född i Sundborns socken i Dalarna.

När Karin är sex år flyttar familjen till Hallsberg, där Adolf startat upp en ny affärsrörelse. Han hade då varit egenföretagare med handelsbod i Örebro i 10 år. Hallsberg är då ett nybyggarsamhälle, som uppstår runt järnvägen.

Fjorton år gammal, 1873, börjar Karin på Slöjdskolan i Stockholm. Hon går också deltid på Franska skolan under några terminer, där hon fram för allt läser Franska, men i början också andra skolämnen. I Stockholm bor Karin under de två första åren inackorderad, men senare hyr familjen Bergöö en lägenhet i storstaden där de sedan tycks bo både vinter och sommar, men Adolf vistas mest i Hallsberg. Så skriver han på sina mantalsuppgifter.

Efter fyra år på slöjdskolan skrivs Karin in på Konstakademien i Stockholm. Hon lär där känna Julia Strömberg, Ellen Jolin, Julia Beck, Eva Bonnier och många fler. Under sista terminen avbryter hon studierna och reser till Paris.

Mitt i sommaren tar Karin tåget från Paris till en liten by, Grez-sur-Loing, där ett antal skandinaviska och amerikanska konstnärer håller till. En av de målare som där målar ute i det gröna är Carl Larsson, som då för den stora allmänheten är en okänd konstnär utan någon framgång.

Stor kärlek uppstår och på hösten, efter brev hem till Karins föräldrar, förlovar de sig. Och gifter sig våren därpå, 1883, i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Men efter bröllopet far de tillbaka till Grez-sur-Loing. Det är vid den här tiden Carl gör stora framsteg och etablerar sig som konstnär och skriver in sig i konsthistorien.

På sommaren 1884 föds Suzanne, deras första barn och året därpå reser familjen Larsson hem till Sverige. Under några år är Carl konstnärlig ledare för Valands konstskola i Göteborg. Där föds deras andra barn och den tredje föds i Frankrike 1888, där Carl är i uppdrag åt Pontus Fürstenberg.

Vid den tiden får Carl och Karin i gåva av Karins pappa ett litet hus i Sundborn, där Adolfs mamma och syskon bott. Från sommaren 1889 tar Karin och Carl sig an sitt nya egna hus, Lilla Hyttnäs, men stora delar av året bor de i Stockholm, medan den lilla stugan växer med arbetsrum och ateljé, med mer. Vi känner den som Carl Larsson-gården.

Karin föder åtta barn. Hon hade utbildat sig till konstnär, men tog inte itu med det målande konstnärskapet efter utbildningen. Men i Sundborn får hon verkligen nytta av sin kunskap. Hon och Carl skapar ett hem med en färgsättning som tar udden av det mesta. Karin väver, syr, broderar och skapar åt sig själv och åt familjen och till alla besökare ett alldeles unikt hem.

Karin blev inte en målande konstnär, men tillsammans med sin man skapade de ett stort konstverk: Carl Larsson-gården. Men under många år fick hennes minne leva i skuggan av sin man. Nämnas som Carl Larssons hustru. Idag kallas hon konstikon och böcker skrivs om hennes mat och textiler och trädgården och huset och om… Men det skulle ta mer än sextio år efter hennes bortgång, tills vi alla förstod…

Det var lite "Kort om Karin"
Text av Curt Fröberg

(Läs mer om Karin här)

kort om karin

Kort om Karin
Karin, gissningsvis i femårsåldern

Konstnären Karin Bergöö, född i Örebro, uppväxt i Hallsberg, gift med Carl Larsson