Firade födelsedagar

KARINS FÖDELSEDAG

Här kommer några minnen av "Föreningen Karin Bergöö Larssons vänner" som varje år firar Karins födelsedagar.

Karin 160 år.

Karinföreningen firar Karins födelsedag 2019

Söndagen den 6 oktober firade vi, Föreningen Karin Bergöö Larssons vänner, Karins födelsedag. Hon fyllde 160 år den 3 oktober, men därför att vi alltid firar henne på en söndagseftermiddag fick det bli den sjätte.
Kaffe och äppelkaka med vaniljsås serverades i en fullsatt Bergöövåning.
Vi fick underhållning av Eva-Lothe och Tomas Madsen som läste och berättade om äldre tider i Hallsberg.

stipendie

Eva-Lothe och Tomas Madsen

Föreningens stipendium

I samband med födelsedagsfirandet delades föreningens stipendium ut. Stipendiet ges till en kvinna, eller en kvinnlig grupp, som bor i, är verksam eller på annat sätt har anknytning till Hallsbergs kommun.
I år gick Karinstipendiet till Lena Bjerfalk och Sofia Medin Lindström, som är kusiner och driver förlaget ”Modiga Rut” som ger ut barnböcker. De är båda uppväxta i Svennevad i Hallsbergs kommun.
Förlaget Modiga Rut startade de år 2014. Lena och Sofia skriver dessutom musik och producerar föreställningar om de figurer som förekommer i deras böcker.

stipendium

Ulrik Jansson läser upp juryns motivering

 

Juryns motivering lyder:

”Med Modiga Rut skapar de en frejdig och munter arena för barnkulturen, för rimmen att lyssnas på, för orden att vridas på, för äventyren att läsas i kapitelböckerna. Detta är en viktig kulturgärning i en tid med appar och skärmar.
Karin mindes livet ut hur mamma Hilda satt med godnattboken när lykttändaren passerade därute för kvällen. Sådana stunder må alla barn ha.”

stipendium

Kommunalrådet Siw Lunander delar ut prischecken

Modiga rut

Omslag till en av
Lena Bjerfalks och Sofia Medin Lindströms böcker

 

Inspirationsresa i Karins fotspår

På frågan vad de ska använda pengarna till svarade Lena Bjerfalk att de tänkt sig en resa till Dalarna i Karins fotspår. Kanske blir det en bok av den inspirationsresan.
Det låter trevligt, därför att då kanske även framtidens barn får ett minne av Karin och Carl.

Se också förlaget: Modiga Rut

Fullt med besökare på Bergöövåningen för att fira Karins dag 2018

På föreningens föreningsmöte, söndagen den sjunde oktober 2018, firade vi Karins födelsedag som brukligt är med efterlängat kaffe och sedvanlig äppelkaka. Curt fick stå för underhållningen, men den stora tilldragelsen var naturligtvis utdelandet av Karinstipendiet.

Karins stipendium tilldelades Malin Griffiths

Malin har främst fotografi som konstnärligt uttrycksmedel.
Juryns motivering:
Med masterexamen i konstnärlig fotografi från Akademin Valand i Göteborg i bagaget och teknisk skicklighet berättar hon i sina bildprojekt tankeväckande och berörande om vår tid och våra mänskliga relationer. Malin deltog i den prestigefyllda tävlingen "Ny Nordisk" 2014 och vann kandidatklassen.
Naturen är ständigt närvarande som klangbotten i Malin Griffiths projekt. Ibland färgrikt prunkande, ibland som mörk skog, som leder tanken till till folksaga och myt. Ibland enstaka växter. Där är hon i gott sällskap med stipendiets gudmor Karin Larsson.

Fodelsedag

Ulrik Jansson läser upp juryns motivering för Malin, men också för alla andra

malin

Malin Griffiths_Childhood (TheIinYou) 2016

2017-års födelsedagsfirande

Årets stipendiat

I år tilldelades stipendiet Linn Posse.
Juryn för Föreningen Karin Bergöö Larssons vänners stipendium har valt Linn Posse till 2017 års Karinstipendiat därför att…

Motiveringen är:
Med stor bredd - teckningar, målningar i olika genrer, arbeten i lera och tryck på textil - utforskar Linn Posse med öppna ögon, empati och humor tonsäkert en myllrande värld av människor i alla åldrar, hundar och allt annat som kommer i hennes väg. Utöver det nära liggande tar hon sig an de stora frågorna. I portföljen finns en tankeväckande bildserie om oss och de hotade arterna och som formgivare åt göteborgska Utrikespolitiska Föreningens tidskrift, Utblick Magazine, bidrar hon med träffsäkra illustrationer. Alltså, därför är hon en värdig mottagare av Karinstipendiet.

Bild 1
Siw Lunander delar ut stipendiet till Linn Posse

Bild 2
Linn Posse

Stipendiat
linn

Karins födelsedag 2016

Åter igen har vi firat Karins födelsedag och delat ut vårt stipendium. Vi har bjudits på kaffe med äppelkaka precis så som seden säger.
Den här dagen gick stipendiet till en cellist med fina meriter. Jag tror det var första gången som en musiker fick stipendiet. Och så bjöd hon oss på fin underhållning.

Stipendiaten

Årets stipendiat 2016: Annika Blomfeldt

firar

Idag var också Elaine Strömberg, stipendiat 2002, gäst hos oss och berättade om sitt konstnärskap.

fodelsedag

Juryns motivering:
Annika Blomfeldt är uppväxt i Östansjö och verksam i Hallsberg. Hon har en åttaårig fullödig musikerutbildning spetsad med examen från Royal Academy Of Music i London på cello med högsta betyget Distinction och omdömet Outstanding om examenskonserten.
Juryn beaktar särskilt Annika Blomfeldts breda register inom musiken. Hon ger egna cellokonserter och är lika välsedd som cellosolist på Kungl. Operan eller hos Filharmonikerna i Stockholm som vid livekonserter med våra främsta namn i den populära genren. Annika är eftersökt som medarbetare av ledande musikproducenter och är synnerligen väl kvalificerad att motta Karinstipendiet.

stipendiat 2

Karins födesedag 2015

Det här året fyller Karin 156 år om jag räknat rätt, samtidigt som det tjugonde Karinstipendiet, som för första gången är på 10 000 kronor, tilldelades Eva Dahlström Klaesson, Hallsberg.
Eva fick stipendiet därför att…

Motiveringen är:
"Keramik som nytta och konst har följt mänskligheten under hela dess tid. Här och nu avlockar Eva Dahlström ständigt sitt material nya spännande former och uttryck. Lägg därtill hennes andra fält som språkvårdare samt som redaktör och inspiratör i ett stort antal bokprojekt i länet och vi ser en värdig mottagare av 2015 års Karinstipendium."
Priset delades ut vid ett välbesökt firande av Karins födelsedag av kommunalrådets och ordföranden i bildningsnämnden Siw Lunander.

Inger Agger, som var föreningens första mottagaren av Karinstipendiet för 20 år sedan, gav en intressant exposé över sin konst sedan dess. Måleri, textil och arbete i trä. Därutöver gav hon en intressant glimt av ett  påbörjat, mångårigt textilprojekt.

Efter dessa presentationer serverades kaffe med traditionell äppelkaka vilket resulterade i ett gemytligt sorl kring borden innan ordföranden i Karinföreningen Ullabritta Pedersén avslutade mötet.

Karins fodelsedag

Karins fodelsedag

2014 års firande av Karins födelsedag

Ett traditionellt  firande med kaffe och äppelkaka, där Didrik Normark, barnbarnsbarn till Karin och Carl,   höll ett intressant föredrag: "Den lustfyllda vardagen. En tidsskildring med Carl och Karin Larsson."
Föreningen fick en unik bokgåva av  Gunnel Göthlin. En originalupplaga av  Wallins Dödens ängel illustrerad av Carl Larsson och en bok om CL:s grafik.

2014 års  stipendiater var Stina Bergsten Olovsson och Regina Shoffa Andersson.

Dagens föredragshållare
Dagens föredragshållare

Presentböcker
Presentböcker

Stipendiaterna
Stina Bergsten Olovsson och Regina Shoffa Andersson flankerade av av kommunalrådet  Siw Lunander, t.v och Karinföreningens ordf. Ullabritta Pedersén.

Karins födelsedag 2013

Östansjö och Vretstorp i centrum när Karinföreningen firade Karins födelsedag 2013.

Ullabritta Pedersén hälsade en stor publik välkommen till ett rikt program  och en sevärd handarbetsutställning: Kvinnokraft från Esslatorp, Vretstorp

Så blev det högklassig musik. Först invigdes det till kommunen skänkta pianot - en dyrgrip som donerats av Bergööättlingar i Helsingborg. Ulf Ström fejkade en bandklippning med hjälp av Lisa O´Leary, som sedan bjöd på ett musikstycke på pianot. Därefter var det dags för Christy O´Leary att låta säckpipan ljuda från musikläktaren.

Åsa Persson från Östansjö fick 2013 års Karinstipendium

Bokgåva
Karinföreningen fick en unik bok i gåva från Esslatorpsgruppen. Eva Maria Ström, som till vardags arbetar med gruppen på Esslatorp överlämnad en värdefull bok. En bok - en stor volym från 1919 -  om Carl Larsson skriven av kulturskribenten Georg Nordensvan.

 Karins fodelsedag

Musik

web

Karins födelsedag 2012

Födelsedagen firades i Bergöövåningen söndagen den 7 oktober med kaffe och äpplekaka med vaniljsås.

Föredragshållare var Kerstin Wickman

Kerstin_Wickman.JPG

Temat för föreläsning en var: "Tiden, kvinnorna och konstbildningarna.  -  Karin Bergöö Larsson och hennes generationskamrater 1860-1910."

Kerstin har föreläst och skrivit om design och konsthantverk sedan slutet av 1960-talet. Som redaktör för tidskriften Form och författare har hon medverkat i 40-talet böcker.

Konstprofessorn Karstin Wickman tog med publiken på en högintressant tidsresa genom designens och konsthantverkets historia. Perfekt i Karins miljö.

2012 Stip

DSC_0631_crop0.JPG
I sedvanlig ordning utdelades Karinstipendiet.  Årets pristagare var  Britten Sjöberg Strömberg från Sköllersta. Här omgiven av något av hennes verk i läder.

Födelsedagen firades 2011

Karins födelsedag firades i Bergöövåningen söndagen den 2 oktober. Samtliga Karinstipendiater hade inbjudits för att berätta om vad de arbetar med.
Årets Karinstipendium utdelades och Anne-Marie Lenander berättade om "Kvinnors skapande och företagande".

Födelsedag 2010

Söndagen 3 oktober 2010

Vi träffar tidigare Karinstipendiater och ser deras utställning.
Kaffe med äppelkaka i Bergööska Valvet.
Kommunalrådet Inga-Britt Ritzman stod för utdelning av 2010 års Karinstipendium, som gick till Emelie Leffler.

Föreningfens ordföranade Ulla Britta Pedersén hälsar välkommen till den talrika publiken och eftermiddagens gäster kläddesigner Vanja Brunzell, med rötter i Hallsberg och författaren Margareta Krantz som skrivit en bok om Vanja Brunzells konstnärliga klädskapande.
Efter välkomsthälsningen följde en intressant dialog dem emellan med start i Hallsberg om Vanja Brunzells skapande.

Försumma inte att "googla" på Vanja Brunzell.

Födelsedag 2010

Karinf__d_2010

Karins födelsedag 2009

Födesedagen firades i Bergöövåningen med föreläsning av fd intendenten på Carl Larsson-gården i Sundborn, Marianne Nilsson.
Hon berättade om utställningen i Kvarnen under sommaren, som hette ”Stilikonen Karin”. Man har naturligtvis haft många besökare också på Lilla Hyttnäs. Där visades Karin Bergöö Larssons unika konstnärskap och hennes förmåga att skapa hemmets form och färg.
Årets stipendium tilldelades Karin Ahlin, ur Marianne Nilssons hand.

Till vänster:
Så här annonserades Karins födelsedag den gången

 

VÄLKOMMEN
ATT FIRA KARINS FÖDELSEDAG
Jubileumsåret 2009

Bergöövåningen, Bergööska huset,
Ö. Storgatan 5 Hallsberg
Söndagen 4 oktober

Kl. 14.00 Föredrag av Marianne Nilsson,
förra intendenten på Carl Larssongården

Utdelning av 2009 års Karinstipendium

Curt Fröberg med gitarr och sång

Vi återknyter bekantskapen med våra 
tidigare Karinstipendiater.
De har en gemensam utställning i Bergöövåningen

Cirka kl. 16.00 Kaffe med äppelkaka i Bergööska Valvet
Avslutning
*********

Karins födelsedag 2008

Födelsedagen firades den 5 oktober. Kaffe och äppelkaka serverades och Karinstipendiet utdelades av Inga- Britt Ritzman till årets stipendiat Ida Karlsson som är elev vid HV-Skola .

Samtliga tidigare Karinstipendiater var inbjudna till Karins födelsedag i oktober och de som hörsammat inbjudan berättade om vad de sysslade med i dag. Det var trevligt att höra!

Karins födelsedag 2007

Dagen firades den 7:e oktober i Bergöövåningen. Ulrik Jansson kåserade om ”Karin, Skolflickan i Stockholm” och hennes brev till mamma Hilda.

Inbjudna till mötet var Ellen Key sällskapet.

Karins födelsedag 2006

Den 1 oktober firades Karins födelsedag i Bergöövåningen.

Kommunalrådet Sören Larsson delade ut stipendiet till möbelsnickrande Marie Håkansson.

Christina Högard Ihr som inbjudits, presenterade sin nya bok ”Tre trädgårdar” vilken beskriver tre berömda trädgårdar i Dalarna. Hon beskriver bland annat Karins trädgård och blomsterarrangemang i Sundborn.

Karins Födelsedag 2005

Den 5 oktober 2005 firades traditionsenligt Karins födelsedag

Födelsedagsfirande 2004

Den 5 oktober firades traditionsenligt Karins födelsedag. Vi delade ut vårt kulturstipendium till Sara Wessman, Hallsberg och Åke Helgesson hade ett uppskattat program med visor till gitarr

– Har någon bilder från den här dagen så är jag intresserad.

Karins födelsedag 2003

Den 5 oktober firades traditionsenligt Karins födelsedag. Vi delade ut Karinstipendiet om 5000 kr till Ann-Christine Eriksson.
Alvin Osmanovic och Arvid Jansson från Kulturskolan underhöll med musik.

Födelsedag 2002 firades i september

Den 20 september i Bergöövåningen. Intendent Marianne Nilsson, Carl Larsson-gården medverkar med föredrag om Karin Larsson och Kokkonsten.

Vanligen, och efter föreningens stadgar ska födelsedagen firas första söndagen i oktober, men eftersom Marianne Nilsson inte kunde komma den dagen fick vi lämna den paragrafen därhän.

Bilden härintill är troligen från firandet av Karins födelsedag 2002. Det vore roligt om någon kunde upplysa oss om vilka musikunderhållarna är.

Karins fodelsedag

Karins födelsedag 2000

Karins födelsedag firades den 1 okt. tillsammans med ett 30-tal medlemmar ur föreningen. Sara Wänn underhöll med sång och pianospel.

Lagom till jul framställdes nya julkort med barn som tomtar i Bergöövåningen. Korten såldes på julmarknaden då föreningen även serverade kaffe och pepparkakor efter recept från Karins mormor Hilda Sahlqvist.

Födelsedagsfirande 1997

Karinfest i Bergöövåningen 5 okt 1997.
Ann-Marie Hellström medverkade med en mycket talande barndomsskildring från Hallsberg. Kaffe och tårta serverades.

Konstnären Karin Bergöö, född i Örebro, uppväxt i Hallsberg, gift med Carl Larsson