Karins födelsedag

2015

Karin fyller 156 år om jag räknat rätt. Och det tjugonde
Karinstipendiet, som för första gången är på 10 000 kronor, har tilldelats Eva Dahlström Klaesson, Hallsberg.
Motiveringen är:
"Keramik som nytta och konst har följt mänskligheten under hela dess tid. Här och nu avlockar Eva Dahlström ständigt sitt material nya spännande former och uttryck. Lägg därtill hennes andra fält som språkvårdare samt som redaktör och inspiratör i ett stort antal bokprojekt i länet och vi ser en värdig mottagare av 2015 års Karinstipendium."
Priset delades ut vid ett välbesökt firande av Karins födelsedag av kommunalrådets och ordföranden i bildningsnämnden Siw Lunander.

 

Karinaris-2b

Agger, första mottagaren av Karinstipendiet för 20 år sedan gav en intressant exposé över sin konst sedan dess. Måleri, textil och arbete i trä. Därutöver gav hon en intressant glimt av ett  påbörjat, mångårigt textilprojekt.

Efter dessa presentationer serverades kaffe med traditionell äppelkaka i ett gemytligt sorl kring borden innan ordföranden i Karinföreningen Ullabritta Pedersén avslutade mötet.

Karinpris-3_1

2014 års firande av Karins födelsedag

Karins födelsedag firades traditionellt  med kaffe och äppelkaka. Didrik Normark, barnbarnsbarn till Karin och Carl,   höll ett intressant föredrag: "Den lustfyllda vardagen. En tidsskildring med Carl och Karin Larsson."    
Föreningen fick en unik bokgåva av  Gunnel Göthlin En originalupplaga av  Wallins Dödens ängel illustrerad av Carl Larsson och en bok om CL:s grafik

2014 års  Karinpristagare,  Stina Bergsten Olovsson och Regina Shoffa Andersson flankerade av av kommunalrådet  Siw Lunander, t.v och Karinföreningens ordf. Ullabritta Pedersén.

Dagens föredragshållare
Dagens föredragshållare

Presentböcker
Presentböcker

Stipendiaterna
Stipendiaterna

Karins födelsedag 2013

Östansjö och Vretstorp i centrum när Karinföreningen firade Karins födelsedag.

Ullabritta Pedersén hälsade en stor publik välkommen till ett rikt program  och en sevärd handarbetsutställning Kvinnokraft från Esslatorp, Vretstorp

Så blev det högklassig musik. Först invigdes det till kommunen skänkta pianot - en dyrgrip som donerats av Bergööättlingar i Helsingborg. Ulf Ström fejkade en bandklippning med hjälp av Lisa O´Leary, som sedan bjöd på ett musikstycke på pianot. Därefter var det dags för Christy O´Leary att låta säckpipan ljuda från musikläktaren.

Åsa Persson från Östansjö fick 2013 års Karinstipendium

Bokgåva
Karinföreningen fick en unik bok i gåva från Esslatorpsgruppen. Eva Maria Ström, som till vardags arbetar med gruppen på Esslatorp överlämnad en värdefull bok. En bok - en stor volym från 1919 -  om Carl Larsson skriven av kulturskribenten Georg Nordensvan.

Musik

web

2012

Karins Födelsedag firades i Bergöövåningen söndagen den 7 oktober med kaffe och äpplekaka med vaniljsås.

Födelsdagens föredragshållare
Kerstin Wickman

Kerstin_Wickman.JPG

Temat för föreläsning en var: "Tiden, kvinnorna och konstbildningarna.  -  Karin Bergöö Larsson och hennes generationskamrater 1860-1910."

Kerstin har föreläst och skrivit om design och konsthantverk sedan slutet av 1960-talet. Som redaktör för tidskriften Form och författare har hon medverkat i 40-talet böcker.

Konstprofessorn Karstin Wickman tog med publiken på en högintressant tidsresa genom designens och konsthantverkets historia. Perfekt i Karins miljö.

2012 Stip

I sedvanlig ordning utdelades Karinstipendiet.  Årets pristagare var  Britten Sjöberg Strömberg från Sköllersta. Här omgiven av något av hennes verk i läder.DSC_0631_crop0.JPG

 

2011 Karins Födelsedag

Karins födelsedag firades i Bergöövåningen söndagen den 2 oktober. Samtliga Karinstipendiater hade inbjudits för att berätta om vad de arbetar med.
      Årets Karinstipendium utdelades och Anne-Marie Lenander berättade om "Kvinnors skapande och företagande".

Födelsedag 2010

Söndagen 3 oktober 2010

 Vi träffar tidigare Karinstipendiater och ser deras utställning.
Kaffe med äppelkaka i Bergööska Valvet.
 Kommunalrådet Inga-Britt Ritzman stod för utdelning av 2010 års Karinstipendium, som gick till

Karinföreningfens ordföranade Ulla Britta Pedersén hälsar välkommen till den talrika publiken och eftermiddagens gäster kläddesigner Vanja Brunzell, med rötter i Hallsberg och författaren Margareta Krantz som skrivit en bok om Vanja Brunzells konstnärliga klädskapande.
Efter välkomsthälsningen följde en intressant dialog dem emellan med start i Hallsberg om Vanja Brunzells skapande.

Försumma inte att "googla" på Vanja Brunzell.

Födelsedag 2010

Karinf__d_2010

2009

Karins Födelsedag Firades i Bergöövåningen med föreläsning av fd intendenten på Carl Larsson-gården i Sundborn, Marianne Nilsson.
      Hon berättade om utställningen i Kvarnen under sommaren, som hette ”Stilikonen Karin”. Man har naturligtvis haft många besökare också på Lilla Hyttnäs. Där visades Karin Bergöö Larssons unika konstnärskap och hennes förmåga att skapa hemmets form och färg.
     Årets stipendium tilldelades Karin Ahlin, ur Marianne Nilssons hand.

Till vänster:
Så här annonserades Karins födelsedag den gången

 

Bilder från Karinsstipendiaternas utställning kommer vad det lider.

VÄLKOMMEN
ATT FIRA KARINS FÖDELSEDAG
Jubileumsåret 2009

Bergöövåningen, Bergööska huset,
Ö. Storgatan 5 Hallsberg
Söndagen 4 oktober

Kl. 14.00 Föredrag av Marianne Nilsson,
förra intendenten på Carl Larssongården

Utdelning av 2009 års Karinstipendium

Curt Fröberg med gitarr och sång

Vi återknyter bekantskapen med våra 
tidigare Karinstipendiater.
De har en gemensam utställning i Bergöövåningen

Cirka kl. 16.00 Kaffe med äppelkaka i Bergööska Valvet
Avslutning
*********

2008

Karins födelsedag den 5 oktober. Kaffe och äppelkaka serverades.
Karinstipendiet utdelades av Inga- Britt Ritzman till årets stipendiat
Ida Karlsson som är elev vid HV-Skola .

Samtliga Karinstipendiater var inbjudna till Karins födelsedag i oktober. De som hörsammat inbjudan berättade om vad de sysslade med i dag. Det var trevligt att höra!

2007

Karins födelsedag firades den 7:e oktober i Bergöövåningen. Ulrik Jansson kåserade om ”Karin, Skolflickan i Stockholm” och hennes brev till mamma Hilda.

Inbjudna till mötet var Ellen Key sällskapet.

2006 Karins födelsedag

Den 1 oktober firades Karins födelsedag i Bergöö-våningen.

Kommunalrådet Sören Larsson delade ut stipendiet till möbelsnickrande Marie Håkansson.

Christina Högard Ihr som inbjudits, presenterade sin nya bok ”Tre trädgårdar” vilken beskriver tre berömda trädgårdar i Dalarna. Hon beskriver bland annat Karins trädgård i Sundborn och hennes blomsterarrangemang i hemmet.

2005

5 oktober firades traditionsenligt Karins födelsedag.

2004

Den 5 oktober firades traditionsenligt Karins födelsedag. Vi delade ut vårt kulturstipendium till Sara Wessman, Hallsberg och Åke Helgesson hade ett uppskattat program med visor till gitarr

– Har någon bilder från den här dagen så är jag intresserad.

2003

5 oktober firades traditionsenligt Karins födelsedag. Vi delade ut Karinstipendiet om 5000 kr till Ann-Christine Eriksson. Alvin Osmanovic och Arvid Jansson från Kulturskolan underhöll med musik.

2002

20 september i Bergöövåningen. Intendent Marianne Nilsson, Carl Larsson-gården medverkar med föredrag om Karin Larsson och Kokkonsten.

Vanligen, och efter föreningens stadgar ska födelsedagen firas första söndagen i oktober, men kanske var det så att Marianne Nilsson inte kunde komma den dagen.

Bilden härintill är troligen från firandet av Karins födelsedag 2002. Det vore roligt om någon kunde upplysa oss om vilka musikunderhållarna är.

IMG_0003

2000

Karins födelsedag firades den 1 okt. tillsammans med ett 30-tal medlemmar ur föreningen. Sara Wänn underhöll med sång och pianospel.

Lagom till jul framställdes nya julkort med barn som tomtar i Bergöövåningen. Korten såldes på julmarknaden då föreningen även serverade kaffe och pepparkakor efter recept från Karins mormor Hilda Sahlqvist.

1997 Födelsedagsfirande

Karinfest i Bergöövåningen 5 okt 1997.
Ann-Marie Hellström medverkade med en mycket talande barndomsskildring från Hallsberg. Kaffe och tårta serverades.

Konstnären Karin Bergöö, född i Örebro, uppväxt i Hallsberg, gift med Carl Larsson