Bergööska Huset
Allra först…
Tack Maria Djurskog (Mira) för att vi fått låna dina fantastiskt fina bilder.
Och sedan
Inklusive bilder från vårt vackra Bergööska hus
-----------------------------------
Bergööska huset
Karin Bergöö har aldrig bott i Bergööska huset. Innan huset var påtänkt var hon gift med konstnärskollegan Carl Larsson. Huset uppfördes av Karins pappa Adolf Bergöö, men inte ens han fick njuta av sitt fina hus. Adolf dog lagom som huset stod klart och det blev sonen Per som flyttade in tillsammans med sin hustru Anna.
ANNO DOMINO MDCCCLXXXVII
Anno domino 1887 står det över butiksdörren på Bergööska huset i Hallsberg. Huset var väl då mer eller mindre färdigbyggt, men ytterligare några år skulle det ta innan någon flyttade in i lägenheten på övervåningen.
Adolf Bergöö startade ett företag i Hallsberg 1864, men då hade han varit handlande i Örebro med egen bod i tio år. Det var på sensommaren 1854, några månader efter den stora stadsbranden, som han sökt burskap (lov att bedriva handel). Bredvid Nikolaikyrkan i Örebro startade karriären, men han byggde eget hus på Stortorget (idag med nummer 8). Huset står kvar, men är mer eller mindre ombyggt.
Med nya lagar angående handel och med järnvägens tillkomst var det dags för ett handelshus i Hallsberg. Det låg bra till för att sälja och transportera. Det första hus han uppförde i Hallsberg var det vi idag kallar "Vita Huset", det låter pampigare och mäktigare än vad det är. Men då, när det var nybyggt var det säkert väldigt fint.
Någon form av rörelse hade allt Bergöö startat innan huset var uppbyggt, och det tog ett och ett halvt år från starten tills han själv med familj bosatte sig i Hallsberg. Karin var då sex år.
Tiden går. Karin börjar skola i Stockholm 1873. Några år senare blir det dags för hennes syskon Per och Stina att utbilda sig i Stockholm och familjen hyr en lägenhet, och mor och barn bor snart nog där året runt och pappa Adolf blir pendlare.
Men ett nytt hus ska det bli i Hallsberg. Ny affär och ny bostad, och lite udda ska det bli, med en viss doft av Adolfs födelselandskap Dalarna, Ferdinand Boberg, som vid den tiden nätt och jämt är färdigutbildad gör ritningen och huset i Hallsberg blir det första hus som byggts efter Bobergs penna. Men snart nog ska han bli vårt lands mest eftertraktade arkitekt som får rita Prins Eugens Waldemarsudde och Thielska galleriet, brandstationer kyrkor, elverk och vattentorn m.m.
På försommaren 1889 kommer Carl och Karin hem från ett drygt års vistelse i Frankrike. Deras två barn hade under tiden bott hos Adolf och Hilda Bergöö som då lämnat Stockholmslägenheterna och bosatt sig i Hallsberg. Under vistelsen i Frankrike hade Karin och Carl fått en liten stuga som gåva av Karins far. Stugan låg så fint vid å och vatten i Sundborn och kom snart att bli Carl och Karins hemvist. Idag kallar vi den Carl Larsson-gården, men med tanke på allt som Karin gjort i huset kan namnet kännas lite fel, men något ska ett sådant ställe heta och Carl Larsson är ett stort konstnärs namn än i våra dagar.
När Karin och Carl kommer hem lär Carl ha gjort väggmålningarna i Bergööska huset. Kanske ett tack för stugan i Sundborn.