Övrigt
Här presenteras "övrigt", d.v.s. sånt som föreningen gjort, men som inte passar in under någon rubrik. Det rör sig t.ex. om utflykter som styrelsen och arbetsgruppen gjort. Ibland som ett tack till de som gratisjobbat hela sommaren med att hålla öppet på Bergöövåningen, men också om Vernissage, studiecirklar och besök av olika slag.
Bäst är att ta en titt och se efter.
Fest i Bergöövåningen 2019
Karinföreningens styrelse och arbetsgrupp hade traditionsenlig grötfest inför julen 2019. Gröt med tillbehör och kaffe och tårta.
Här följer några bilder tagna av Annica Fjällstam.
– – – – – – – – – – – –
God Jul och Gott Nytt År
Grötfest 2018
Föreningens styrelse har bjudit in arbetsgruppen för att få en tallrik gröt därför att alla jobbat och stått i under året.
Efter styrelsemötet den 12 december, dukade vi långbordet med fin duk och kvistar av järnek med små fina rosetter. Styrelsen hjälptes åt att duka fram porslin, bröd, ost, skinka och julmust.
Kerstin hade handlat och Gunilla, som är värdinna på kalaset, hade gjort dekorationen till bordet. Hon ansvarade även för att gröten skulle vara varm.
Arbetsgruppen som också består av styrelsen samlades kl 18.00. Gröt och skinka hade en strykande åtgång, men när kaffet serverades, efter maten, steg sorlet runt bordet.
Gunilla överraskade med två otroligt goda bakverk. Ett vetebröd med saffran o mandelmassa, formad som en tårta och en riktig tårta med körsbär choklad o grädde. Mmmmm!
Vi hade ett gemytligt möte. Grötfesten är ett bra sätt att träffas och trivas.
– – – – – – – – – – – –
Övrigt - 2017
Arbetsgruppen till Sandgrund - Karlstad
Lars Lerin
De som ideellt jobbat på Bergöövåningen under sommaren blev bjudna av Karinföreningen den 3 september 2017 på en guidad tur i Lars Lerins konsthall i Karlstad, men även på en bit mat och en fika.
Kerstin berättar:
Vi fick en fin guidning av en kvinna som hade anknytning till Hallsberg. Vi åt en god buffé på Värmlands museum som ligger strax intill Sandgrund, men målningarna var ändå det mest fantastiska. Man kan komma dit hur många gånger som helst.
Överst: Förväntansfulla damer med hälsningar från Margareta som tagit bilden.
Därunder Ullabritta och Junior. Foto Lille-Mor
"Grattis"
2017 - Och så har vi då gratulerat två skolklasser för priser. Årets tema för jultävling var… "DECEMBER" Alla klasser i grundskolan var bjudna att deltaga.
Och från en av klasserna har vi följande film (till höger) att beskåda. Det är skolan som gjort filmen.
Tack lärare och elever för det.
– – – – – – – – – – – –
Övrigt - 2016
Vernissage
LÖRDAGEN DEN 23 APRIL 2016 kl 11.00-14.00
i konsthallen i Bergööska huset
"Hans Lif, Måleri"
Karinföreningen höll öppet i Bergöövåningen
Alltsammans GRATIS
Fest i Bergööska huset
Cirkelavslutning och träff med arbetsgruppen. Ewa-Rosa och Inger hade kokat soppa att bjuda på och Curts hustru, Inga, stod för brödbaket. Sen var det kaffe med Inga Holms rulltårta. Och Annica var kvällens fotograf.
(Tryck till på bilderna så blir de mycket större)
– – – – – – – – – – – –
Övrigt - 2015
Studiecirkel
En studiecirkel har vi haft i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, men med Kerstin Sundblad och Curt Fröberg som ansvariga. Det var 8 sammankomster med 14 deltagare. Vi läste Karins brev från Paris och Grez året 1882.
Vernissager
Karin Bergöö Larssons vänner har även i år haft öppet hus i Bergöövåningen de lördagar Bild & konstföreningen haft vernissager.
– – – – – – – – – – – –
2014
Vernissager
Karin Bergöö Larssons vänner har även i år haft öppet hus i Bergöö-våningen, de lördagar Bild & konstföreningen haft vernissager
– – – – – – – – – – – –
2013
Studiecirkel
En studiecirkel har hållits januari - april, med Kerstin Sundblad som ansvarig och i samarbete med Vuxenskolan.
Avtackning
Kommunalrådet Thomas Doxryd, avtackades med en festlighet i Bergööska Valvet den 1 mars. Karinföreningen överlämnade en blomma med tack för gott samarbete.
Vernissager
Karin Bergöö Larssons vänner har även i år haft öppet hus i Bergöö-våningen, när Bild & konstföreningen haft vernissager (8 tillfällen).
– – – – – – – – – – – –
Kungabesök den 27 september 2012
I samband med Västra Stambanans 150-års jubileum besökte H. M. Konung Carl XVI Gustaf Hallsberg och Karinföreningen serverade kaffe, på uppdrag av kommunen, till besökarna på Stortorget.
Kungen fick inte njuta av vårt kaffe. Han berättade om järnvägens historia o Hallsberg.
Kaffet var uppskattat av dem som väntade på att kungen skulle komma och vi fick visa upp vår förening.
Av Karinföreningens förklädeförsedda kaffebjudare ses:
Ann-Louise Falk i mitten bakom disken,
till höger Ingrid Johansson
och till vänster Anita Svensson
2012
Vernissager
Karin Bergöö Larssons vänner har även i år haft öppet hus i Bergöö-våningen, när Bild & konstföreningen haft vernissager i Konsthallen.
Studiecirkel
En studiecirkel har hållits under våren med Kerstin Sundblad som ledare. Temat var Karins resor i Europa med sina konstnärsvänner.
– – – – – – – – – – – –
2011
Vernissager
Karin Bergöö Larssons vänner har haft öppet hus i Bergöö-våningen, när Bild & konstföreningen haft vernissager i Konsthallen. Besökarna har visats runt i våningen och serverats kaffe.
Studiecirkel
En studiecirkel har hållits under våren med Ingrid Johansson som ledare. Boken "Karin Larssons värld" har varit studielitteratur.
2009
Studiecirklar
Inför sommarens utställning läste ytterligare en grupp medlemmar ur ”Den Lustfyllda Vardagen ” och tog del av Hallsbergs uppbyggnad och historia.
En sycirkel anordnades under våren. 12 st Karinförkläden och underkjolar syddes till utställningen.
2009
Vernissager
Karin Bergöö Larssons vänner har samtidigt med att Bild & konstföreningen haft sina vernissager haft öppet hus, 8 gånger, under året. Besökarna har visats runt i våningen och bjudits på kaffe av Karinföreningen.
.
2008 Studiecirklar
Arbetsgruppen har läst ”Den Lustfyllda vardagen”, en bok av Lena Rydin där hon skildrar livet hos Carl och Karin på Carl Larsson-gården i Sundborn.
Arbetsgruppen läste även om Hallsberg och dess historia ur ett flertal källmaterial.
2008
Karin Bergöö Larssons vänner har haft besök från HV-Skola. Rektor och några lärare tog del av Ulrik Janssons guidning i Bergöövåningen och berättelsen om Karin Bergöös uppväxt i Hallsberg.
Besöket var en förberedelse för det arbete HV-Skolas elever skall göra, vilket innebär nyskapande av Karin Bergöö Larssons broderi och vävnader. HV–Skola planerade också göra ett studiebesök på Carl Larsson-gården för att få mer bakgrundskunskap.
Resultatet av elevernas arbeten kommer att finnas med på 2009 års jubileumsutställning
2008 Vernissager
Karin Bergöö Larssons vänner har i samband med Bild- och Konstföreningens 11 vernissagedagar, bjudit på kaffe med bröd. Besökarna har betalat entré. Antalet besökare i Bergöövåningen har ökat under året.
Karins franska soppa .
Styrelsen har kokat soppa i mängder under hösten.
Vi har deltagit i Hembygdens dag med provsmakportioner, likaså av kommunen arrangerad Mat- och kulturdag i City
huset och Hembygdsföreningens regionmöte i Församlingshemmet där vi serverade 60 sopportioner, kaffe och kaka.
2007
Besök från Malmö stad
Mats Boman, Malmö stad och Torbjörn Karlsson, från Katrinetorps gård, har besökt Bergöö-våningen inför utställningen "Karin på Sundborn".
Ändamål med besöket var inte bara att se Bergöö-våningen och Hallsberg, Karins barndomsort, utan också att få låna Karins gungstol, samt ta del av hennes tavlor, broderier och vävnader.
Karins receptbok väckte stort intresse. En önskan framfördes om att föreningen skulle utöka receptsamlingen. Detta skapade en möjlighet för att servera mat och bakverk, från Karins recept, på Katrinetorps gårds restaurang under utställningsperioden.
2007
Besök på Carl Larsson gården
Några ur styrelsen besökte Carl Larsson-gården för att dokumentera Karins broderier i bild. Materialet skall användas till jubileumsutställningen i Bergööska huset 2009.
Vid det tillfället gjordes också en dokumentation av fler recept till den nya ”utökade receptsamlingen” från Karins svarta receptbok. Allt enligt överenskommelse med Carl Larssongårdens intendent Marianne Nilsson.
2006
ARBETE INOM FÖRENINGEN
Annica Fjällstam och Inger Pålsson har färdigställt mönstret av Kummerudsförklädet. 100 ex har skickats till Carl Larsson-gården för att saluföras i souvenirbutiken.
Inger Pålsson har färdigställt jubileumsboken med ett litet urval ur Karins handskrivna originalreceptbok.
Annica Fjällstam har gjort en ny utformning av stipendiets diplom med bild av Karin i bakgrunden.
2006
Cirkelavslutning, Karins brev
I Bergöö-våningen, den 19 april, avtackades cirkelledare, fd ordföranden Göta Strömbergsson. Göta har i många år lett cirkeln som läst Karins korrespondens med bland annat modern Hilda i Hallsberg. Göta är mycket kunnig och uppskattad cirkelledare. Hon avtackades av cirkeldeltagare och Karin Bergöö Larssons vänner.
Besök från Carl Larssongården
Den 29 april gjorde de anställda på Carl Larssongården i Sundborn en utflykt till bland annat Hallsberg och Karin Bergöös barndomshem. Det var en trevlig sammankomst där vi också presenterade Kummerudsförklädet och mönstret som Annica och Inger tagit fram.
Hallsbergs Hemvändardag
Öppet hus och visning av Bergöövåningen den 27 maj klockan 11.00-15.00.
Hembygdens dag
Karin Bergöö Larssons vänner deltog i firandet på Hembygdsgården den 27 augusti med försäljning av receptbok, förklädesmönster och vykort.
2006
Receptsamling 100 år
Lördagen den 2 december presenterades en nyutgåva, ett litet urval recept ur Karin Larssons handskrivna
receptbok. På första uppslaget har maken Carl rimmat: ”Små sonetter om goda rätter”. Inom parentes har Karin skrivit: ”(Rimmat af far i förbigående, under det att jag skref i denna bok.) Den 2 december 1906”. Jubileumsutgåvan är tryckt i 100 exemplar.
Inger Pålsson har gjort urvalet av recept, översatt gamla måttenheter till moderna och i viss mån moderniserat recepten samt valt en tilltalande layout. Recepten finns i två utföranden. En modern version på uppslagens vänstra sida och originalversionen på högra. Jubileumsboken har fått god genomslagskraft i press-media.
Karins tjocka pepparkakor bakades och smakprov fanns med smör och cheddarost. Det var mycket uppskattat.
Resa till Carl Larssongården
Representanter för Hallsbergs kommun, Börje Boman och Thomas Doxryd besökte Carl Larssongården i Sundborn, tillsammans med medlemmar från Karin
Bergöö Larssons vänner den 27 september.
(Mer om det under utställningar.)
Övrigt 2005
Föreningen kunde glädja sig åt en fin och väl illustrerad artikel i Året runt om Karinkaffet lagom till vårt evenemang.
Karinföreningen har samverkat med Hallsbergs Hembygdsförening. Vi har i deras tidning fått publicera ett fyrsidigt uppslag om Bergööfamiljen.
Studiecirkel. Göta Strömbergsson har fortsatt att leda studiecirkeln som arbetar med Karin Bergöös brev. Det är av mycket stort värde att på detta sätt tillföra kunskaper om Karin Bergöö Larssons liv och tankar. Studiecirkeln har överlämnat dokumentation.
Kummerudsförklädet
Annika Fjällstam har tagit upp och utvecklat tanken att tillhandahålla mönster och beskrivning av det s.k. Kummerudförklädet. Hon och Inger Pålsson kommer att presentera arbetet inom kort. Det är ett gemensamt projekt för Karinföreningen och Viby Hembygdsförenings textilgrupp.
Föreningens medlemsutskick har utökats från fyra till åtta sidor för att ge möjlighet till intressantare och mer läsvärda utskick.
.
2005 – Framtiden
Styrelsen har under året haft ett möte med ledamöterna i kommunstyrelsens Kultur och föreningsutskott, d.v.s. de politiker som har ansvaret för verksamhet och utveckling i Bergööska huset. Ordföranden har också haft möten med utskottets handläggare Börje Boman, liksom med Näringslivsenhetens chef Ingemar Jansson, som handhar turistfrågor.
Även om det tar en viss tid för kommunens nya organisation att komma igång i full skala, går det inte att ta miste på intresset för Bergööska huset och de aktiviteter som kan få plats där.
Föreningens styrelse har också träffat Maud Stranneby som representant för Bild och konstföreningen i samband med beslutet att flytta deras verksamhet till den nya utställningshallen i Bergööska husets bottenvåning.
Sammantaget talar allt för möjligheter till en god samverkan kring Bergööska huset och de verksamheter som nu ska samsas där.
Föreningen har fått ett erbjudande från kommunen att disponera Bergöövåningen 10 kvällar för att t.ex. inbjuda föreningar till förtäring och guidning. Denna verksamhet har inte kommit till stånd men om den kommer igång blir en försärkring till föreningens kassa.
Hög prioritet från föreningens sida har våra propåer att kommunen engagerar sig i det dubbla firandet av Bergööska huset 120 år och 150-årsminnet av Karins födelse 2009. Det blir i så fall ett projekt som kräver stora resurser både från kommunen och föreningen.
Under försommaren besökte en grupp ur styrelsen tillsammans med kommunpolitiker Carl Larssongården. Syftet var att aktualisera jubileet. Resultatet blev bl.a. en överenskommelse om ett möte i Hallsberg i maj månad där vi försöker konkretisera vad vi i Hallsberg och vad Carl och Karin Larssons släktförening gör av detta.
2004
"28 augusti Långlördag Föreningen bidrog med Öppet Hus för föräldrar och barn. Curt Fröberg och Inga Britt Gyllin ordnade en kortversion av Sagan om Suzanne i tre uppskattade föreställningar under dagen."
Styrelsen
Styrelsen har under det gångna verksamhetsåret bestått av: Ulrik Jansson, ordf., Inger Pålsson v. ordf. Curt Fröberg, kassör, Anne Li Lagemyr sekr., samt övriga ledamöter Lars Agger, Erica Biltman, Annika Fjällstam – Eriksson, Ewa Rosa Sliwinska. Ersättare har varit Gulli Klingvall och Carina Johanzon.
.
2004
Ur Verksamhetsberättelsen från 2004 kan berättas om:
Studiecirkel.
Göta Strömbergsson har fortsatt att leda studiecirkeln som arbetar med Karin Bergöös brev. Det är av mycket stort värde att på detta sätt tillföra kunskaper om Karin Bergöö Larssons liv och tankar. Studiecirkeln har överlämnat dokumentation som kommer att finnas i Bergöövåningen.
Kummerudsförklädet
Annika Fjällstam har tagit upp och utvecklat tanken att tillhandahålla mönster och beskrivning av det s.k. Kummerudförklädet. Hon och Inger Pålsson kommer att presentera arbetet inom kort. Det är ett gemensamt projekt för Karinföreningen och Viby Hembygdsförenings textilgrupp.
Julkortförsäljning
Den 29 augusti sålde vi julkort i Hembygdsgården och på skyltsöndagen i Bergöövåningen.
Medlemsutskicket
Föreningens medlemsutskick har utökats från fyra till åtta sidor för att ge möjlighet till intressantare och mer läsvärda utskick.
2003
Medlemsmöten:
3 maj Medlemmarna inbjöds till Gulli Klingvalls vernissage i Bergööska huset
11 maj gjorde vi en utflykt till Berga och guidades av Ingela och Lars Agger
9 nov. Medlemsmöte med Locki Skans och Berit Lindgren som berättade om sina arbeten med kopiorna av gobelängen De fyra elementen och gardinen till blomsterhyllan. Samtidigt invigdes taklampan i östra hörnrummet.
Bergööska huset har genomgått en omfattande renovering.
Under sommaren fick Karinrummet i Bergöövåningen två värdefulla tillskott , genom kommunens försorg. En Kopia av gardinen ovanför blomsterhyllan, broderad av Locki Skans, barnbarn till Karin och Carl Larsson. Fransen flätad av Hemslöjden i Falun. Samt en Kopia av ”De fyra elementen” vävd av Berit Lindgren, Stockholm. Hon har även gjort kopian som finns på CL-gården.
Från Gulli Klingvalls