Ferdinand Boberg

Bergööska huset i Hallsberg är ritat av arkitekten Ferdinand Boberg. Brandstationen i Gävle blev Bobergs första riktigt kända byggnad, följt av många fler…

Arkitekten Ferdinand Boberg 

Ferdinand Boberg föddes 1860 i Falun, men flyttade med föräldrarna till Norberg när han var i ettårsåldern. Hans pappa var en fattig pojke som aldrig fick gå i skolan utan började arbeta som sjuåring i Falu gruva. Men Ferdinands mamma var läskunnig och enligt Ferdinand mycket begåvad. Hon  lärde sin man att läsa och deras liv tycks flera gånger tagit steg framåt av en hjälpande hand.

Trots att hans pappa saknade skolgång och att familjen måste betraktas som tämligen fattig fick Ferdinand Boberg gå i skola i Falun och efter läroverket komma till Stockholm för att utbilda sig på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Boberg hade bott nära Falu gruva och intresserat sig för de maskiner som fanns. Han skulle utbilda sig till maskiningenjör, så var det, men i kontakter med nya kamrater ändrades planerna och han kom att studera till arkitekt.

Det är 1878 som Boberg kommer till Stockholm. Till en stad som då stod inför stora förändringar. En stad som växte.  Ett samhälle i förvandling. Kanske att det svenska samhället aldrig, vare sig före eller efter, med en sådan fart, omstörtats. Ångmaskiner, tåg, och snart elektricitet och cyklar, telefoner och bilar. Och en medelklass som fick bättre och bättre ekonomi. Fabriker, fabriksarbetare, nya yrken, nya fabriker, vattentorn och elverk. Naturligtvis fanns det marknad för en maskiningenjör, men också för en arkitekt med storslagna idéer.

I Stockholm hamnar den fattige pojken från Falun mitt i kultureliten. I mötet med Gustaf Clason och Ernst Stenhammar, kompositören Vilhelm Stenhammars bror, förändrades planerna från ingenjör till arkitekt. Den fattige pojken från Falun bildade snart sångkvartett med Ernst Stenhammar och hans systrar. Och snart var Boberg mitt inne i ett sällskapsliv där också familjen Scholander fanns med. Och här möter han sin blivande hustru Anna.

I just den här berättelsen kan väl tilläggas att familjen Scholander var mycket goda vänner med skådespelaren Johan Jolins familj, och deras dotter, Ellen Jolin, var en av Karin Bergöös närmsta vänner på Konstakademien. Och det var på en bal hemma hos Jolins som Carl Larsson och Karin träffades första gången.

Bergööska huset i Hallsberg lär vara den första byggnad som uppfördes efter Bobergs penna. Hur det kom sig att Boberg ritade Bergööska huset vet vi inte. Vad vi vet är att Boberg är igång med ritningarna 1884. I ett brev från Karins mamma Hilda till Karin, daterat 25 augusti 84, skriver Hilda: "Pappa (Adolf Bergöö) har alldeles öfvergett tanken på att köpa lantställe utan ämnar nu bygga vid Halsberg istället-- Boberg håller på att göra ritning---"

Boberg håller på att göra ritningarna!? Han är 24 år och knappast färdigutbildad. Och alldeles tydligt av Hildas sätt att uttrycka sig står det klart att Karin, som då bor i Frankrike sedan några år tillbaka, vet vem Boberg är. Kände de varandra? Ja, Stockholm var kanske inte större än att elever på konstakadmien och KTH hade lite "koll" på varandra. Vi vet att Boberg vid den här tiden var god vän med Anders Zorn och Zorn och Carl Larsson kände varandra. Carl Larsson och Boberg hade något samarbete senare, men det finns också andra trådar som löper samman mellan Boberg och Bergöö.

Ferdinand Boberg var född i Falun och hade gått i skola där. Han är ett år yngre än Karin Bergöö, men Adolf Bergöö som var från Sundborn socken kunde naturligtvis mycket väl veta vem Ferdinand Boberg var.

Karin och Zorn går samtidigt på Konstakademien. Boberg läser där också, men det är efter att Karin rest till Paris. Boberg blir bekant med familjen Scholander som är mycket nära vänner med familjen Jolin och Karin är bekant med Ellen Jolin och även med Julia Carlsson som är gift med Ellens bror, Severin. Det är klart att de vet om varandra.

Men kanske det allra mest troliga är… Karins kusin, Wilhelm Wahlman började samtidigt med Ferdinand Boberg på KTH. Under första året var de alltså klasskamrater innan Boberg styrde om från ingenjörsutbildning till arkitektstudier. Karins kusin Wilhelm bodde under sina studier hos familjen Bergöö i Stockholm.

Sammantaget.
- Förmodligen visste Adolf Bergöö vem Ferdinand Boberg var, eftersom de båda hade anor i Falun.
- Karin borde vetat vem Boberg var eftersom de har flera gemensamma vänner.
- Carl Larsson bör också veta vem Boberg är.
- Och, eftersom Wilhelm Wahlman är klasskamrat med Ferdinand Boberg och samtidigt bor hos Bergöös, lär han känna Boberg ganska bra. Kanske så bra att han rent av bjudit hem honom till Bergöös.

Över butiksdörren på Bergööska huset står det: Anno Domino 1887 och Carl Larsson har på sina väggmålningar skrivit 1889. Karins föräldrar flyttade aldrig in i huset. På våren 1890 dog Adolf Bergöö. Det blev Karin bror Per som med sin hustru Anna flyttade in. Så sägs det i alla fall.

Arkitekten var alltså bara 24 år då han gör ritningarna, och knappast färdigutbildad. Några år senare kom hans genombrott i och med brandstationen i Gävle. Och snart var han överöst av arbete. Under den korta tiden från 1891 (Gävle brandstation) till 1914 (NK i Stockholm) hann han rita en uppsjö av byggnader: Prins Eugens Waldemarsudde, Thielska galleriet, stora posten i Stockholm, elverket, Uppenbarelsekyrkan, vattentornet vid mosebacke m.m. m.m.

Men efter NK tar i stort sett arkitektkarriären slut, men inte karriären. Han påbörjar en ny: Tiden förändrade byggnadsmodet, men inte Boberg. I stället köpta han en bil och tog sin hustru Anna (konstnären Anna Scholander) med sig runt i Sverige. Anna målade och Ferdinand tecknade av, fram för allt, industribyggnader. Över 6000 fantastiska teckningar, historiska dokument, gjorde han och han måste anses vara en av Sveriges skickligaste tecknare.

Det finns mer att säga om Boberg, men Karin Bergöö Larssons vänners hemsida handlar om Karin Bergöö och hennes föräldrar och vänner. Och för oss var det Ferdinand Boberg som ritade det Bergööska huset i Hallsberg.

Curt Fröberg

 


Ferdinand Boberg MiraBrandstationen i Gävle gjorde Ferdinand Boberg känd.
Foto: Maria Djurskog

Ferdinand Boberg 2 MiraBrandstationens entré dekorerad med en brandslang. Vad annars? Så typiskt Ferdinand Boberg
Foto: Maria Djurskog


Boberg 3 MiraGasverket i Gävle av Ferdinand Boberg
Foto: Maria Djurskog


 Boberg posten _ MiraHur smyckas ett postverk av Ferdinand Boberg, om inte med duvor och brev
Foto: Maria Djurskog

Boberg uppenbarelsekyrkan - MiraUppenbarelsekyrkan av Ferdinand Boberg
Foto: Maria Djurskog

Ferdinand Boberg

 

Tack

Tack Maria Djurskog (Mira Miranda) för att vi fått låna dina fantastiskt fina bilder.

Och

På Marias egna bloggsidor – Miras mirakel – kan du se många, många fler bilder av Bobergs byggnader. Här…

Inklusive bilder från vårt vackra Bergööska hus

-----------------------------------

Konstnären Karin Bergöö, född i Örebro, uppväxt i Hallsberg, gift med Carl Larsson