Karins födelsedag 2019

Födelsedagsfirande av Karin och utdelning av föreningens stipendium

Karin 160 år

Söndagen den 6 oktober firade vi, föreningen Karin Bergöö Larssons vänner, Karins födelsedag. Hon fyllde 160 år den 3 oktober. Kaffe och äppelkaka med vaniljsås serverades i en fullsatt Bergöövåning.
Vi fick underhållning av Eva-Lothe och Tomas Madsen som läste och berättade om äldre tider i Hallsberg

Karin
Eva-Lothe och Tomas Madsen

Föreningens stipendium

I samband med födelsedagsfirandet delades föreningens stipendium ut. Stipendiet ges till en kvinna, eller en kvinnlig grupp, som bor i, är verksam eller på annat sätt har anknytning till Hallsbergs kommun.
I år gick Karinstipendiet till Lena Bjerfalk och Sofia Medin Lindström. De är kusiner och driver förlaget ”Modiga Rut” som ger ut barnböcker. De är båda uppväxta i Svennevad i Hallsbergs kommun.
Förlaget Modiga Rut startade de år 2014. Lena och Sofia skriver dessutom musik och producerar föreställningar om de figurer som förekommer i deras böcker.

stipendium
Ulrik Jansson läser upp juryns motivering

.

Juryns motivering lyder:

”Med Modiga Rut skapar de en frejdig och munter arena för barnkulturen, för rimmen att lyssnas på, för orden att vridas på, för äventyren att läsas i kapitelböckerna. Detta är en viktig kulturgärning i en tid med appar och skärmar.
Karin mindes livet ut hur mamma Hilda satt med godnattboken när lykttändaren passerade därute för kvällen. Sådana stunder må alla barn ha.”

Karin
Kommunalrådet Siw Lunander delar ut prischecken

Modiga rut
Omslag till en av
Lena Bjerfalks och Sofia Medin Lindströms böcker

Inspirationsresa i Karins fotspår

På frågan vad de ska använda pengarna till svarade Lena Bjerfalk att de tänkt sig en resa till Dalarna i Karins fotspår. Kanske blir det en bok av den inspirationsresan.

Se också förlaget: Modiga Rut